Nis 22, 2022

Hasta/Danışan Bağlılığını Geliştirmek için 5 Strateji

Hasta/danışan bağlılığını nasıl geliştireceğinizi öğrenin!Hasta/danışan bağlılığı gittikçe zayıflıyor mu? Accenture’un yaptığı bir araştırmaya göre hasta ve danışanların %61’i daha hızlı ve kolay randevu alabilecekleri bir hekim/uzman için halihazırda tercih ettikleri sağlık profesyonelini değiştirmeye gönüllü olduklarını söylüyor. Yarısından fazlası ise muayenehanesine ulaşımın daha kolay olduğu bir hekimi/uzmanı tercih edeceklerini belirtmekte. Görünen o ki hasta/danışan bağlılığının her zamankinden daha çok sınandığı bir dönemdeyiz. 

Hasta/danışan bağlılığı nedir?

Hasta/danışan bağlılığı, bir hastanın/danışanın aldığı sağlık hizmetini beğenmesiyle ilgili olarak, gelecekteki ihtiyaçlarına göre tekrar aynı sağlık hizmeti sağlayıcısını tercih etme, çevresine aldığı hizmetten olumlu bir şekilde bahsetme ve hekimini/uzmanını benimseme eğilimidir. Bu bağlılık ise büyük oranda hastanın/danışanın hizmetle ilgili memnuniyetine bağlıdır.

Bağlılık neden önemlidir?

Yeni hastalara ulaşmak hem maliyetli, hem de gerek yasal düzenlemeler gerekse sağlık hizmetinin hassas doğası gereği zahmetli bir süreçtir. Memnuniyet ve bağlılık, yeni hasta ve danışanları beraberinde getirir. Çünkü hizmetten memnun kalanlar hem yüz yüze, hem de online platformlarda memnuniyetlerini dile getirirler. Bireyler özellikle sağlıkla ilgili konularda tavsiyeleri sıklıkla göz önünde bulundurur. Bu yüzden bir hastanın/danışanın bağlılığını sağlamak sizin için birçok başka potansiyel hastanın/danışanın bağlılığı anlamına gelir.

Hekim/uzman ve hasta/danışan arasındaki ilişkiyi etkileyen birçok faktör bulunuyor. Muayenehanenin lokasyonu, hizmet maliyetinin yüksek olması, muayenehane personelinin özensiz davranışları, işlemlerin hızlı gerçekleşmemesi gibi birçok dış etmen hasta/danışan bağlılığını olumsuz şekilde etkileyebilir. Ne olursa olsun hekiminden/uzmanından vazgeçmeyenler hala var. Ancak sayıları gittikçe azalıyor ve günümüz sağlık hizmeti tüketicisi yalnızca kaliteli bakım beklemekle kalmıyor; erişim hızı, kolaylık, şeffaflık ve kişiselleştirilmiş bir deneyim de bekliyor. Bütün bu beklentilere uygun bir hizmet sunabilen hekim ve uzmanlar ise hasta/danışan bağlılığını artırıyor ve hasta/danışan deneyimini de uçtan uca değiştiriyorlar.

Hastalarınızın/danışanlarınızın size ve hizmetinize karşı olan bağlılığını geliştirebileceğiniz ve beklentilerini karşılayabileceğiniz stratejileri sizin için derledik.

 

1. Kolaylaştırın

Hızlı erişim her şeydir. Sizden randevu almak isteyenlere online olarak veya telefonla mesai saatleri dışında da randevu alma seçeneği sunarak işlerini kolaylaştırmak, hasta/danışan bağlılığını sağlamanın başlangıcıdır. Aynı zamanda ödeme yapma ve sizinle randevu öncesi/sonrası iletişime geçme süreçlerini dijitalleştirirseniz, randevu almak dışındaki işlemleri de hasta ve danışanlarınız için kolaylaştırmış olursunuz.

👉Online ödeme sistemleri hakkındaki yazımız için buraya tıklayın!

2. Kullanışlı hale getirin

İnsanlar hayatlarını zorlaştırmak değil, kolaylaştırmak isterler. Siz de bu yüzden sunduğunuz hizmeti hasta ve danışanlarınız için kullanışlı hale getirebilirsiniz. Sabah 9 akşam 5 çalışan bireylerle dolu dünyamızda mesai saatleri içerisinde sağlığa dair ihtiyaçları karşılamak herkes için uygun olmayabilir. Uzaktan sağlık hizmeti vererek hasta ve danışanlarınız için muayenehane lokasyonunu ve trafikte geçirilecek saatleri bir problem olmaktan çıkarabilirsiniz. Mesai saatleri içinde bulunduğu ortamdan ayrılmak zorunda kalmayan hasta ve danışanların, kendisine bu olanağı sunan sağlık hizmeti sağlayıcılarına yönelmesi de kaçınılmaz.

👉Uzaktan sağlık hizmeti vermek için 6 iyi sebep

3. Netleştirin

Hastalar/danışanlar bazen muayene bitiminde kafaları karışmış hissedebilirler. Hekimler ve uzmanlar olarak hastaların/danışanların her şeyi anladığından emin olmaya çalıştığınızı, sorularına olabildiğince açık cevaplar verdiğinizi biliyoruz. Ancak bazen gerek zaman sıkıntısı, gerekse hasta/danışanın randevu esnasında gergin ya da unutkan olması gibi durumlar kafa karışıklıklarına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlar için hastalara/danışanlara, DoktorTakvimi chat özelliği gibi size randevu sonrasında da ulaşabilecekleri araçlar sunmanız, hastanın/danışanın sizinle iletişiminin sadece muayene odasında sınırlı kalmadığını hatırlamasına yardımcı olur. Hasta ve danışanlarınızın size ihtiyacı olduğunda ulaşabileceklerini bilmesi hasta/danışan bağlılığını artırabileceğiniz iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda bu iletişimi telefon numaranızı paylaşmadan güvenilir bir platformdan gerçekleştirmeniz, özel ve profesyonel hayatınızın arasındaki sınırı korumanıza yardımcı olur.

4. Kişiselleştirin

Kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti nadir görülen bir durum olmak zorunda değil. Hasta/danışan geldiğinde ona ismiyle selam vermek, halini hatrını sormak, giderken teşekkür etmek, takip randevuları için hatırlatma e-postası atmak ve doğum günü, bayram gibi günlerde sms yolu ile kendisini hatırladığınızı belli etmek; hastalara ve danışanlara anlamlı ve kişisel bir deneyim sunmanın basit, etkili ve düşük maliyetli yollarıdır.

5. Ölçülebilir kılın

Ölçemediğiniz şeyi iyileştiremezsiniz. Hasta/danışan geri bildirim anketleri, muayenehanenizin performansını değerlendiren değerli bir kaynak olabilir. Hasta/danışan deneyimlerine göre güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyerek performansınızı analiz etmenize, sonucunda da gerekli aksiyonları almanıza yardımcı olurlar. En önemlisi de, insan odaklı bir sağlık deneyimini destekleyerek hasta/danışan memnuniyetini artırmak, bağlılığı sağlamak için kullanılabilirler. Bu anketleri otomatikleştirilmiş e-posta ve sms kampanyaları ile hastalarınıza/danışanlarınıza gönderebilirsiniz.

 

Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Uzmanlar için Blog’u ziyaret ederek muayenehane yönetimi, hasta/danışan iletişimi, online görünürlük ve online imaj ile ilgili daha fazla ücretsiz içeriğe erişebilirsiniz. Sağlıklı günler!