Mar 2, 2021

Hastalardan ve Danışanlardan yorum toplamanın en etkili 3 yolu

Hasta/danışan yorumları toplamaya başlayın

İnternetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla, bilgiye erişimin kolaylaşması sayesinde bireylerin herhangi bir ürün veya hizmet ararkenki tutum ve davranışları değişikliğe uğramıştır. Geçmişte, bir ürün veya hizmet alma aşamasındaki bireyler sadece çevresiyle sınırlı insanların görüşlerine danışabiliyorken, internette bilgi paylaşımının artmasıyla birlikte insanlar sınırsız bir bilgi havuzuna ulaşma imkanına sahip.

İnternetteki bu devrim, sağlık sektöründe de değişim ve gelişimlere sebep olmuştur. Yaptığımız anket sonuçlarına göre, günümüzde insanların %70’ten fazlası sağlık aramalarını internetten yapmaktadır. İnternetten sağlık araması yaparken dikkat edilen konuların başında ise, daha önce aynı hekimden/uzmandan sağlık hizmeti almış hastaların/danışanların yaşadığı deneyimle ilgili yaptığı yorumlardır. Anket sonuçlarına göre, hekim/uzman seçme aşamasında kararsız kalan hastaların/danışanların %91 kadarının yapılan yorumlara göre karar aldığını söyleyebiliriz. Yapılan olumlu yorumlar kararsız hastalar ve danışanlar için ikna ve güvenilirlik kaynağı yaratmaktadır.

Yorumlar, hekim/uzman seçiminde anahtar faktördür. Bir hekimin/uzmanın kendini tanıtmasında ve itibarını yükseltmesinde olumlu hasta/danışan yorumu ile aynı ölçüde etkili başka bir yöntemi olduğunu söylemek zor. Fakat, birçok hekim/uzman, hastalardan/danışanlardan yorum toplama konusunda çok fazla zaman ve emek harcayamıyor ya da harcamak istemiyor. Peki, online imajınıza katkı sağlayacak yorumları toplamanın yolları nelerdir? Size, yorum toplamakla ilgili en etkili üç yolu derledik:

1. Düzenli hastalarınızı/danışanlarınızı yorum bırakabilecekleri platformlarla i̇lgili bilgilendirin

Her hekimin/uzmanın artık kişisel sağlık otoritesi olduğu en az birkaç düzenli hastası/danışanı vardır. Bu kişilerle kurulan ilişkiler daha samimidir ve profesyonellik sınırının ötesine geçmektedir - örneğin, muayene ile ilgili olmayan anlık gelişen sohbetler edilebilir. Bu hastalar/danışanlar sadıktır, çünkü verilen hizmetin kalitesinden şüphe etmemektedirler ve hekimlerine/uzmanlarına karşı da olumlu görüşlere sahiptirler. Bu durum onları sizi ailelerine ve arkadaşlarına önerecek olan "elçiler" haline getirmektedir.

Türkiye’de sağlık sektöründe sıkça kullanılan “Hasta hastayı getirir” kalıbı da aslında bu tip kişilerin etkisini vurgulamak için kullanılmaktadır. Bir hekim/uzman olarak bu tür ilişkiye sahip olduğunuz hastalarını/danışanlarınızı sizinle ilgili düşüncelerini paylaşabilecekleri tüm platformlardan haberdar edin. “Benim için olumlu yorum bildir” tavrı ya da ricası etik veya hoş değil. Bu kişiler ise buna ihtiyaç duymadan, sadece yorum bırakacakları platformlardan haberdar olduklarında size yardımcı olmak isteyecek kişilerdir ve bu yüzden onları bilgilendirmek çok yararlı, gerekli ve önemlidir.

2. Olumlu bir yorum ortaya çıktığı anda bu deneyimin yayılabileceğini gösterin

Hastalar/Danışanlar muayene ya da terapi sırasında sizinle sürekli iletişim halindedirler. Bu anlarda bazen size teşekkür edecek veya size güzel cümleler söyleyerek memnuniyetlerini dile getirirler. İşte tam bu anlarda yorumlarını başkalarıyla paylaşmalarının bu deneyimin yayılmasında ne kadar önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.

İstatistikler, her dört hastadan/danışandan birinin olumlu yorum paylaşmak için oldukça hevesli olduğunu gösteriyor. Bu durumu yönlendirmek ise sizin elinizde. Hastanın/Danışanın teşekkür ettiği veya olumlu sözler söylediği an, sizin hakkınızda internet üzerinden de yorum yapabileceğini ve kapınızın herkese açık olduğunu belirtmeniz yerinde olacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi direkt olarak yorum talep etmenize gerek yok. Bir yorum paylaşım imkanı olduğunu belirtmeniz ve platformdan onu haberdar etmeniz bile bu tip memnun hastalar/danışanlar için yeterli olacaktır. Daha yumuşak bir yaklaşım herhangi bir baskı yaratmayacak, muhtemelen başarılı bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

Hastanın/Danışanın kendisi de bu durumdan memnun olacak ve başka bir randevu için geri gelme olasılığı daha da artacak şekilde kendisini bir ortak olarak hissedecektir.

3. Yorum paylaşmayı kolaylaştırın, teknolojiden faydalanın

Yukarıda bahsettiğimiz iki maddeyi hayata geçirmek için her zaman fiziksel bir temasa ya da doğru anda gerçekleşen bir diyaloğa gerek yok.

Hastalarla ve danışanlarla olan iletişimde günümüzde pek çok farklı yöntem ve yazılım kullanımınıza hazır bir şekilde bekliyor. Bir SMS, e-posta ya da sosyal medya mesajı ile onlarla iletişime geçebilir ve hatta bu kanallar ile onlara ulaştıracağınız bir link ile, tek bir tıkla yorumlarını paylaşmalarını sağlayabilirsiniz. Tüm bu iletişim ağını her hasta/danışan için belli kriterlere bağlayarak otomatik bir sürece bile dönüştürebilirsiniz. Gelin hastalardan ve danışanlardan geri bildirim almanın kanıtlanmış yollarını birlikte inceleyelim:

a) Resepsiyon ve/veya asistanlar

Yanımızda çalışan asistanlar, bizden sağlık hizmeti almış hastaların/danışanların aldığı hizmetle ilgili geri bildirimlerini paylaşmaları hakkında nazikçe bilgilendirebilir.

b) Web sitesi

Profesyonel web sitenizde, hastaları/danışanları yorumlarını almak için teşvik edebilir ve hakkınızdaki yorumları DoktorTakvimi’ne yönlendirerek online imajınıza katkı sağlayabilirsiniz. Profesyonel web sitenizi oluştururken DoktorTakvimi avantajlarından yararlanmak için linke tıklayın!

c) DoktorTakvimi.com

DoktorTakvimi, internetten sağlık araması yapan hastaların/danışanların en sık ziyaret ettiği tarafsız sağlık platformudur. Hastalar veya danışanlar ilgili uzmandan/hekimden aldığı sağlık hizmetini tamamladığında bu deneyimden kendilerinden sonraki hastaların/danışanların yararlanması için aktarmaları teşvik edilir. En önemlisi, yorumlar anonim değildir ve her biri regülasyon kurallarınca kontrol edilerek yayınlanır. Üstelik yapılan yorumlara, hekimlerin/uzmanların yanıt vermesi için uygun araçlar da sunar.

d) E-posta

Hastaların/danışanların aldıkları sağlık hizmetini tamamladıkları noktada, onlarla e-posta yoluyla iletişim kurabilir ve geri bildirimde bulunma fırsatlarından bahsedebilirsiniz. E-postada, geri bildirimde bulunabileceği platformlardan (örneğin: web siteniz ya da DoktorTakvimi.com profiliniz gibi) açık bir şekilde bahsetmeniz olası karışıklıkların önüne geçecektir.

e) Kartvizit ve promosyon malzemeleri

Hastaların/danışanların muayenehanenizden alacağı, üzerinde web sitenizin açıkça yazılı olduğu kartvizit ve promosyon malzemeleriyle (not defteri, kalem gibi) onları web sitenize kolaylıkla yönlendirebilir ve yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz. Unutmayın, aldığınız yorumların artması sizinle tanışmak isteyen diğer hastalara/danışanlara yol gösterecektir.

f) SMS

Hastaların/danışanların telefon numarasını alarak, randevu sonrası yorum bildirme fırsatı hakkında bilgilendirmeler yapabilirsiniz. Bunu manuel olarak yapabilir veya bu süreci otomatikleştiren uygun araçlar sayesinde yapabilirsiniz. Hastalar veya danışanlar randevularını DoktorTakvimi.com üzerinden aldığı takdirde, hem randevu öncesi hatırlama mesajları hem de randevu sonrası yorum bildirme fırsatları hakkında bilgilendirme mesajlarını otomatik olarak alacaktır. Bu da hekimlerin/uzmanların iş kaybı yaşamadan hastalardan/danışanlardan yorum toplamasına kolaylık sağlar. Uzmanlığınız dışındaki iş yükünden kurtulmanın tam zamanı değil mi? Detaylarla ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hekimlerle ve uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde, çoğu zaman hastalardan/danışanlardan geri bildirim istemekte isteksiz olduklarını görüyoruz. Uygun bir zamanda ve dilde istendiğinde, bu talepte bir yanlışlık yoktur. Aksine aldığı sağlık hizmetinden memnun kalmış bir hasta veya danışan memnuniyetle yorumlarını diğer hastalara ve danışanlara aktarmak ister. Yorum yapmanın onlar açısından maddi bir maliyeti yoktur ve bu sayede hekimlere/uzmanlara şükranlarını sunmanın bir yolunu bulmuş olurlar. Olumlu deneyimleri yayarak hasta ve danışan iletişimini geliştirmek elinizde. Unutmayın! Bu konuda harcayacağınız her bir saniye ve emek size karşılığını fazlasıyla getirecektir.