Mar 2, 2021

İyi bir hasta/danışan deneyimi sunmak için dikkat edilmesi gereken 7 adım

Hasta/danışan deneyimi

Teknik olarak nitelikli, uzmanlığına ve uzmanlığıyla ilgili konulara yıllarını vermiş hekimlerin/uzmanların, kariyerlerinin başarısı için farkında olmaları gereken bir diğer önemli başlık; sağlık hizmeti sunma sürecinde hastalarına/danışanlarına yaşattıkları deneyimlerdir.

Hasta/danışan deneyimi nispeten yeni bir kavram olmasına rağmen; dünyadaki en başarılı hekimler/uzmanlar ve hastaneler tarafından uygulanmaktadır.

Ve hepsi bu değil! Hasta veya danışan iyi bir deneyim yaşadığında tedaviye bağlılığı artar, sonuçları iyiye gitmeye başlar ve bu süreç boyunca gerekli olmayan sağlık hizmetleri kullanımına gerek kalmaz.

Başka bir deyişle: bu olumlu deneyim, doktor-hasta ve uzman-danışan ilişkileri için son derece önemlidir. Tedavi sürecinin olumlu sürdürülmesi ve sonucunda başarıya ulaşılması açısından önemli bir paya sahiptir.

Peki, hasta/danışan deneyimi nelerden oluşuyor? Hastanın/danışanın yaşadığı bu deneyimi, olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirmesini etkileyen aşamalar nelerdir?

Hasta/danışan deneyimini oluşturan tüm adımları daha iyi anlamanız ve günlük yaşamınızda bu içgörüye sahip olmanız için bu yazıyı hazırladık!

1. Adım - Araştırma (Görünürlük)

Bu deneyimi birçok küçük parçaya ayırırsak; ilk randevudan önce başlayan döngüsel bir süreç olduğunu ve 7 ana aşamadan oluştuğunu görebiliriz.

 

Hasta/danışan deneyim döngüsü

 

Birçok hasta/danışan sağlık araştırmasına Google aramasıyla başlar. DoktorTakvimi’nin verilerine göre, bu aramalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler hekimin/uzmanın adı, hastalık/hastalık belirtileri veya tıbbi uzmanlıktır.

Hastanın/Danışanın bu anahtar kelimelerden birini arattıktan sonra; web siteniz, sosyal medyanız veya DoktorTakvimi profiliniz aracılığıyla sizi bulmasında, görünürlüğünüz belirleyici olur.

Şu anda online görünürlüğünüzün nasıl olduğunu kontrol etmek ister misiniz? Çok kolay! Google'da adınızı aratmakla başlayın!

Günümüzde Google, Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada en çok kullanılan arama motorudur, yani Google aramasında bulunabilirseniz, bu zaten görünürlüğünüz adına bir artıdır. Ek olarak, DoktorTakvimi’nde ücretsiz üyeliğiniz olsa bile internetteki görünürlüğünüz artar. Google'daki fark yaratan konumu sayesinde, platformumuz her ay 5,5 milyondan fazla ziyaretçi alıyor ve tabanında 36 milyondan fazla kayıtlı hekim/uzman barındırıyor.

2. Adım - Karar verme (İmaj)

Bu yolculuğun ikinci aşamasında hasta/danışan, sağlık araması yaptıktan sonra karar verme aşamasına geçer. Bu aşamada ise online görünürlük sayesinde ulaştığı hekimlerden/uzmanlardan, kendisine en iyi yardımı vereceğini düşündüğü kişiyi seçer. Bu an, profesyonel imajınızın belirleyici olduğu zamandır. Peki bu imaj internette nasıl gösterilebilir? Sizin tarafınızdan daha önce tedavi edilmiş hastaların/danışanların yorumları aracılığıyla.

Bir hizmet veya bir profesyonel hakkındaki yorumları okuma alışkanlığı, karar vermemizde etkili olduğu için günümüz kültürüne giderek daha fazla dahil olmaktadır. Sağlık sektöründe de yer alan bu yorumlar, hekimin/uzmanın imajına doğrudan ve negatif ya da pozitif olarak etki eden unsurlardan biridir.

Yani profiliniz ne kadar eksiksiz veya görünürlüğünüz ne kadar fazla olursa olsun; hastalar/danışanlar sizinle ilgili yorum bulmazlarsa; hasta/danışan deneyimi eksik kalır ve seçimlerini, hakkında yorumları olan başka hekimden/uzmandan yana kullanabilirler. Emin olabilirsiniz ki, kullanıcılar yorum okumaya alıştıklarından ve gerçekçi beklentiler içinde olduklarından, olumsuz yorumlar bile önemlidir. Olumsuz bir yorum aldığınızda, en iyi tutum hastaya teşekkür etmek ve bu yorumu iyileştirme fırsatı olarak kabul ederek saygılı yanıt vermektir.

DoktorTakvimi’nde hastalar/danışanlar sizin hakkınızda bir yorum bırakabilir ve istediğiniz yorumu istediğiniz zaman cevaplayabilirsiniz - bu durum sizi hastalara/danışanlara yakınlaştırarak imajınıza katkı sağlar. Tüm bu süreç ücretsizdir ve tüm yorumlar yayınlanmadan önce moderasyonun onayından geçerek; hizmetin etik ve ciddiyetini garanti eder.

hasta/danışan yorumları

Ek olarak, hastalar/danışanlar; hekim/uzman seçerken dikkat ettikleri diğer tüm bilgilere anında erişebilir:

  • Profil fotoğrafı
  • Kabul edilen ödeme yöntemleri ve geçerli sigortalar
  • Adres ve telefon
  • Profesyonel deneyim

👉 DoktorTakvimi’nde zaten bir profiliniz varsa, yardım merkezlerimize erişin ve profilinizi en üst düzeyde nasıl tamamlayacağınızı öğrenin. 

3. Adım - Randevu alma

Hasta/danışan, hekim/uzman tercihini yaptıktan sonra, bu yolculukta başka bir önemli süreç olan randevu alma süreci başlar. 

Hasta/danışan deneyimin başarılı olarak sürmesi için, aciliyet kavramının yeni nesil dijital hastaların/danışanların en çarpıcı yönlerinden biri olduğunun ve bu aşamada belirleyici olacağının farkında olmak önemlidir.

Bir hasta/danışan sizden randevu almaya karar verdiyse, ancak telefonla yanıtlanmadıysa veya sonraki günler için uygun randevu saati bulamadıysa, listesinde yer alan başka hekime/uzmana yönelmesi kaçınılmazdır. Peki, hastalarınıza/danışanlarınıza nasıl daha iyi bir deneyim sunabilir ve daha ulaşılabilir olursunuz? 

Telefon numaranızın internette görünür olmasına ek olarak, mevcut randevu boşluklarınızı online olarak sergileyin ve hastalarınıza/danışanlarınıza online randevu alma imkanı sunun. Bu durum, her şeyi internet üzerinden yapmayı tercih eden birçok hasta/danışan için belirleyicidir.

DoktorTakvimi kullanıcıları arasında yapılan bir anket, hastaların/danışanların %58,2'sinin randevularını online kanallardan almayı tercih ettiklerini göstermektedir. Bu nedenle, DoktorTakvimi bu süreçte hastalara/danışanlara yardımcı olmak için mobil uygulamasına yatırım yaparak; hasta/danışan bilgilerine güvenli olan erişimi kolay kullanışlı hale getirdi.

DoktorTakvimi’nde zaten bir profiliniz varsa; muayenehane adresinin, profesyonel numaralarınızın ve mevcut randevu boşluklarınızın görünür olduğundan emin olun.

👉 Ayrıca online takviminizi etkinleştirme ve yeni nesil hastalarla/danışanlarla iletişime geçme fırsatını değerlendirin.

4. Adım - Randevu öncesi

Randevu alındıktan sonra, hastalarınıza/danışanlarınıza randevu gününe kadar yardımcı olmak için bir takip protokolü ayarlayın. Küçük bir detay gibi görünebilir ancak bu sayede birçok hekim/uzman, hastalarının/danışanlarının deneyiminde büyük bir fark yaratıyor.

İlk olarak, randevu ayrıntılarını onaylamak ve hastaya/danışana randevudan önceki gün, sizinle olan randevularını hatırlatmak için otomatik bir mesajlaşma sistemi kullanabilirsiniz.

Tahminler, unutkanlığın; hastaların/danışanların randevularını kaçırmalarının ana nedeni olduğunu ve gelmeyen vakaların %65'ini temsil ettiğini göstermektedir.

Hastalar/danışanlar, randevunun hatırlatıcısını aldıklarında, katılım durumlarını onaylayabilir veya katılamayacaklarında önceden haber verebilir, böylece günlük planlarınız aksamaz.

resepsiyon

Randevu hatırlatıcıları  hastaların/danışanların bağlılığını artırır ve randevudan önceki zamanı daha iyi yönetmelerine yardımcı olur.

5. Adım - Randevu

Hastalarla yüz yüze veya danışanlarla online danışmanlık yoluyla olan doğrudan temasınız, hasta/danışan deneyimindeki en önemli unsurlardan biridir. Anket sonuçlarına göre, olumlu insani tutum’un hasta/danışan deneyiminde %46 oranıyla en belirleyici kriter olduğunu söyleyebiliriz. 

Hastaların/danışanların beklentilerini anlamak için Google veya DoktorTakvimi’nde yayınlanan yorumları okuyun. Bunlara örnek olarak: randevu sırasındaki dikkat, teşhisi açıklarkenki netlik, dakiklik ve muayenehanenin altyapısı vb. diyebiliriz.

DoktorTakvimi’nde, hastaların/danışanların özen ve ilgiye giderek daha fazla odaklandığını ve aldıkları sağlık hizmetinden memnun kalmadıklarında başka bir uzman/hekim tercihine yönelmenin onlar için daha kolay olduğunu öğrendik.

Bu nedenle, bir hasta/danışan ile uzun süren iletişim kazanmanın en iyi yolu, süreç boyunca ulaşılabilir ve iletişime açık olmanızdır. Bu sadece kendilerini desteklenmiş hissetmeleri için değil, aynı zamanda güven bağını güçlendirmek ve tedaviye katılmalarını teşvik için de önemlidir.

👉 Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hasta ve danışanların sizi tercih etmeye devam etmesi için gerekenler neler? e-kitabımızı inceleyebilirsiniz.

6. Adım - Randevu sonrası

Hastaya/danışana yardım sağladınız, daha sonra muayene ettiniz veya bir tedavi önerdiniz. Peki şimdi ne olacak? Hasta/danışan deneyimi hala devam ediyor ve hala bu deneyimi daha iyi bir hale getirebilirsiniz

Hastalarınızın/danışanlarınızın tedavilerine aktif şekilde katılım sağlamalarına yardımcı olun ve bu süreçteki fikirlerinin önemli olduğunu onlara gösterin.

Bir hastayı/danışanı tedavi ettikten sonra, sizinle olan deneyimin nasıl olduğunu öğrenmek için ona bir anket gönderin. DoktorTakvimi’nde profesyonel üyeliğiniz varsa, online itibarınızı hızlı ve kolay bir şekilde artırmanıza yardımcı olacak olan bu mesaj, yazılımımız sayesinde otomatik olarak gönderilir.

Diğer bir artı ise; randevu gerçekleştikten sonra, hastalarınızla/danışanlarınızla olan iletişim kanalı açık tutmaktır. Böylece sizinle tedaviyle ilgili kaygılarını paylaşabilir; test sonuçlarını veya tıbbi geçmişlerini gönderebilirler.

Bu kolaylıkların, sunduğunuz sağlık hizmetinin daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağını ve hastanın/danışanın takibinde size yardımcı olacağını unutmayın.

7. Adım - Deneyim Aktarımı

Hasta/danışan deneyimi yolculuğunda son aşamaya geldik. Hasta/danışan, yaşadığı deneyim hakkında bir yorum bıraktığında ve sizi yeni hastalara/danışanlara tavsiye ettiğinde döngü sona erer. DoktorTakvimi ile hastalardan/danışanlardan görüş almak çok daha kolay. Gerçekleşen her randevu sonrasında otomatik giden yorum SMS linki ile hastalarınızdan/danışanlarınızdan yorum yapmaları istenecek ve bu sayede profesyonel imajınızı çok daha hızlı oluşturacaksınız. 

Profilinizde yorumlar olması, imajınızı ve hekim/uzman arayan diğer hastaların/danışanların yolculuğunu doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle hasta/danışan deneyimi döngüsel bir yapıdan oluşur, asla bitmez ve diğer birçok hastanın/danışanın deneyimini besler.

Gerek tedaviye bağlılıklarını artırmak, gerek iyileşme süreçlerini hızlandırmak gerekse onlarla sağlam bir güven ilişkisi kurmak ve sizi diğer hastalara/danışanlara tavsiye etmelerini sağlamak açısından bu deneyimin kusursuz ilerlemesi gerektiğini unutmayın. Çünkü hastalara/danışanlara sunduğunuz sağlık hizmeti ve yaşattığınız deneyim profesyonel imajınız için kritik öneme sahiptir.